Wednesday, August 3, 2011

Indahnya meminta maaf

Assalamualaikum ~

Kadang-kadang kita terlalu ego untuk mengaku kesalahan sendiri. Ya, adat manusia, kalau dah buat salah, jarang-jarang ingin mengakui kesilapan apalagi meminta maaf. Bila kita tengok permasalahannya, tidak la sebesar mana. Tapi masalah itu boleh merenggangkan hubungan yang sedia baik kepada tak berapa nak baik.  

Jalan yang terbaik untuk mengatasi masalah bermasam muka ialah meminta maaf. Tapi mahu keluarkan perkataan maaf@sorry sangat susah, walhal hanya 1 perkataan. Macam aku juga. Jarang-jarang sekali aku nak mengaku kesilapan sendiri. Meminta maaf jauh sekali. Aku mengaku aku seorang yang sangat ego dan keras kepala. Tu pun aku sedar bila ramai orang yang cakap macam tu. haha. (korang memang jujur btol -..-)

Tapi lama-kelamaan, kita sendiri akan perasan sesuatu yang pelik jika asyik nak bermasam muka. Perasaan dibenci dan di ignore. Sangat tak best feeling tu. So aku mengambil inisiatif untuk meleburkan ego dan meminta maaf. Yeahhh..!! dan perasaan apabila sudah meminta maaf sangat-sangat best.. macam "free" je rasa.

NABILA IS FREE <-----pakai dailog Dobby HP sambil meniru cara Dobby

walaupun say sorry melalui chat room.. haha.. ok what..

p/s : Lepas ni kalau ada buat salah. terus nak mintak maap la.. Urmm..tp tengok dulu la salah yang macam mane.-..-"




thank you sudi baca..:)

7 comments:

shafiqabdshukor said...

btol tu...
tp ad gak kadang2 kite dh mntk maap tp diorg tu mcm x ikhlas je nak maapkan..
huu~~~

imnabila said...

@ shafiqabdshukor : huhu.. itu xtau la den nk ckp pe.. janji kte free.. hahah..

cik ana said...

kdg2 kita xtau salah kita...tbe2 org msam mke dgn kita.. bla kte cba nak baik xnk lg buat perangai spya jd gdh adalah.. sdgkan xtau apa slh kte.. sedih =(

cik ana said...

kdg2 kita xtau salah kita...tbe2 org msam mke dgn kita.. bla kte cba nak baik xnk lg buat perangai spya jd gdh adalah.. sdgkan xtau apa slh kte.. sedih =(

Cik Bell said...

kdg2 ada org yg ego nak minx maaf dan kebal hati nak maafkan org lain.
tapi seriously..bila kita memaafkan seseorang dan meminta maaf..hati rasa tenang je.huhu

imnabila said...

@ cik ana : hah.. tu pn problem gk tu..

imnabila said...

@ Cik Bell : betol sgt tenang hati je lps tu.. :)