Friday, June 10, 2011

perghh !! pedih mata ikan..

Assalamualaikum ~

Ada ke yang tak tau apa tu mata ikan..? hahah.. Maybe korang pernah dengar 'ulser mulut' kan. Haaa.. ulser mulut tu mata ikan la, mata ikan tu ulser mulut.. hehe. Aku senang panggil mata ikan je. Ok ! jangan tanya aku apsal aku panggil mata ikan. Tu pun aku ikut orang. orang panggil mata ikan, aku pun panggil la mata ikan. hahah.. Sampai sekarang pun aku still confius apsal orang panggil mata ikan. Maybe sebab benda tu macam mata ikan ke kan.. ntahhh.. -..-"

ini ulser a.k.a mata ikan

Ni entah yang ke berapa kali ntah aku kena mata ikan ni. Dalam masa cuti sem (1 bulan ++) ni aku rasa adalah 4-5 kali kena. Sengsara woo gua cakap lu kalau kena mata ikan ni. Pedih tak hengat. Sekaligus boleh menyebabkan ketidak seleraan makan yang amat. Nafsu ada, makan takleh, cam noo...?

Selain dari tak boleh nak makan, nak bercakap pun jadi takda mood, nak berus gigi pun susah gak. Bayangkan, tengah-tengah gosok gigi tu, sekali korang tergosok mata ikan tu sekali. Pergggghhh !!

Tula la.. mak dah pesan.. minum air banyak-banyak. tapi engkau degil... kan dah.. rasekan.. Tu la jawapan standard mak ayah aku bagi kalau aku ngadu kat diorang pasal mata ikan ni. Memang kurang minum air adalah salah satu punca dan sebab terjadinya bende alah yang menyiksakan ni. Lagi satu aku pernah dengar faktor cuaca pun antara punya yang popular gak.

Tapi yang pasti aku akan terkena mata ikan ni bila

----> berus gigi secara rakus dan menyebabkan ter'eksiden' pada rongga mulut lain.
---->habit mengunyah kiub ais, punya la excited kunyah ais tanpa sedar tergigit mulut.
---->tengah syok2 ngumpat2, tetiba tergigit mulut sendiri   <---- balasan
---->tergigit mulut time tidur  <---- haaa.. ni xleh blahh.. ngigau agaknya..

Kalau dah terkena sebab-sebab di atas ni, memang kompem tak lama lepas tu mata ikan la.. Cara yang paling mujarab aku akan buat bagi mengelakkan mata ikan ni membesar dan memberi kesakitan yang tiada tolok bandingan ialah dengan meng'colek' kan garam kat tempat kejadian. Masa dia belum nak jadi, ok lagi la kalau nak letak garam tu. Tapi kalau dah besar,, mau berair mata woo.. Pedih glesss.. Tapi memang elok la kalau dier ada ura-ura nak jadi ulser tu kau terus tenyehkan garam.. alaaa... pedih-pedih manja, apa de hal.. konpem cepat sembuh, dia terus terencat, tak jadi membesar. So takda la sakit sangat.

Tapi aku nasihatkan elakkan la dari letak garam time mata ikan tu dah besar. Korang konpem melenting punya nanti. sangat-sangat pedih. Lain la kalau korang memang jenis hati kering tahan sakit ke kan.. tu no hal la... Kalau mata ikan tu dah membesar, aku prefer letak ubat gigi. Pedih juga, at least takda la macam garam kan.. Tak pun korang beli je ubat-ubat ulser kat farmasi tu.. senang..

So memberss, elakkan diri anda dari terkena ulser mulut a.k.a mata ikan ni yee.. Mencegah lebih baik dari mengubati. heeeee ~ :)

9 comments:

cik husna said...

letak garam pun ok..lau kkan sambal belacan bebnyak time kena mata ikan ni pun masyuk jugak...hehe

Ezy Pinkpurple said...

sllu sgt kene mata ikan ni..
mmg pedih giler..
haha..
prnh skli letak ubt kat mata ikan..
tp xleh than.. tros muntah..
ubt 2 xsdap..
hahakk
baek ltak garam kot..

halila Ibrahim said...

tak pernah letak garam pasal dah tau pedih gila2.. punya..

imnabila said...

@cik husna : perghhh.. pedih woo nnti..

imnabila said...

@Ezy Pinkpurple : sy pn x pnh try g ubat2 ulser ni..

imnabila said...

@halila Ibrahim : mmg sgt pedih.. tp klu mata ikan tu bru nak jd, x rse sgt pedihnya..

faizul said...

saya dalam peringkat awal kena mata ikan. Ini yang panik cari info ni. :) lepas ni carik ubat gigi lah.

n a b i l a w a h a b said...

@ faizul : heheh.. cari jgn x cari... :D.. get well soon..

Anonymous said...

woi!!!garam...emm jawab ye memang pedih arr....lagi2 bile time makan memnag sakit lh bile nak menguyah tq nie balun jew...sakit belakan cete janji perut keyang....