Monday, February 28, 2011

apa makanan popular kat penang..? nasi kandar..? bukannn ~

setiap negeri kat Malaysia ni memang ada makanan yang patut kita try kalau singgah kat sesebuah negeri tu.. contoh la kalau datang Johor mesti kena try mee rebus tak pun nasi beriani gam kat batu pahat ke kan.. kalau terengganu plak, of cos la  kopok lekor ke nasi dagang ke.. kadang2 bila kita tengok2 balik makanan2 tu,kat semua negeri pun boleh dapat sebenarnya.. tp orang kate kalau kita makan kat tempat asal makanan tu, lagi pure la rase.. yeelaa.. contoh la.. kawan ni pergi holiday kat Terengganu kan.. confirm kena kirim kopok lekor punya.. padahal kat johor ni ada je   kopok lekor.. (contoh jer) 


macam aku la kan.. 3 tahun jer kat Penang ni.so peluang ni di gunakan untuk try suma popular food kat Penang ni haa.. (ecehh.. mcm dok obersea jerkkk..=..=") .. lepas grad balik johor nanti belum tentu aku datang lagi Penang ni .. (agaknya la) ..hahah.. sekurang-kurangnya nanti bila ada orang tanya tempat2 makanan popular kat penang nanti, tak da la aku blur sangat.. confirm sedara sepupu sepapat & member2 tau aku pernah dok penang.. so kalau diorang plan nak datang penang, mesti ada punya diorang tanye2 tentang penang kat aku.. so bleh la jawap dengan confident (=oo=)


so far makanan popular yang selalu orang cakap and aku selalu dengar yang ada kat Penang ni ofcos la NASI KANDAR.. tak pernah pun diorang cakap PASEMBUR.. padahal aku rase pasembur punya la popular kat Penang ni.. nak cari pesambur kat negeri2 lain agak payah jugak la ( kat mamak stall negeri lain, orang panggil rojak mamak)..nak compare antara rojak mamak and pasembur aku rasa memang lain la.. sebab kat Penang ni pesambur dia.. perghhh ! memang sedap giler.. hahah.. antara makanan yang best aku pernah try kat penang ni la...

before datang penang ni,aku tak tau pun tau ape tu pesambur.. punyalah jakun.. first try masa member aku ni bungkuskan pasembur untuk aku and my roommate.. dia cakap, baru lepas makan pasembur ni, so teringat kat kitorang and dia tapau.. mula2 macam teragak2.. yelaa.. tak pernah makan wehh.. tapi ambil jugak la.. dia  dah beli kot.. kalau tak ambil kecik hati plak kang... bila makan, sedaaappppp ! terus aku survey pesambur mana yang popular kat penang ni.. heeeee ~

so far ktorang memang ada port pasembur baik punye kat penang nih.. kat GURNEY ROAD.. yang ada food court banyak2 tu.... haaa~ kat situ la ktorang selalu pi pekena pesambur.. tapi tak selalu la.. agak2 free time & terasa mengidam tu, ktorang singgah la.. harga pun boleh tahan.. memang kenyang punyee.. lagi satu yang special kat situ, pakcik pasembur tu suka buat trademark dia time potong & curahkan kuah pasembur tu.. memang style la.. ramai kot orang yang rakam and ambil gambar pakcik tu time dia buat trademark dia.. hahahha.. pakcik tu memang sporting habis..

proses memilih..

pilihhh..

macam-macam ada ~

fokus pada pakcik di belakang..

pilih la banyak mana pun... makan banyak bayar banyak..

nyum..nyum.. sedapp !

pakcik pasembur.. kalau nak tengok trademark pakcik ni, meh la datang sini.. heee ~


* Pasembur atau pasembor adalah salad India Malaysia yang terdiri daripada timun mayang, bawang, ubi kentang, tauhu, taugeh, udang kering, ketam goreng berempah, sotong goreng, dsb. dihidang bersama kuah kacang manis berempah. Kuahnya hampir sama seperti kuah gado-gado ataupun kuah sate. Istilah pasembur khusus di bahagian utara Semenanjung Malaysia. (info from wiki)


* hanya pendapat & pandangan peribadi



5 comments:

Namee Roslan said...

saya tak pernah ke penang! makanan nmpak sedap nya!! :) lapar plak saya! yg paling famous kt penang apa ye?

http://nameeroslan.blogspot.com/2011/02/persepsi-manusia.html

TOJIES said...

sampai kat penang..pasembur jadi pasemboq..hhaha

Cik Ezy said...

prnh mkn char kuey teow je kat penang..
pasembor xprnh rase lg.. huhukk

tips said...

nasi kandar kayu... famous kat penang,,,tp mkn biasa jerk... ^__^

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

adikkkk sedapnyer!!!
kak pinky folo kamu yg ke 59..9 jugak di blakang =)
tenkiu syg folo me..
more make up & shawl tuto at my side bar =)
eppy blogging ya..