Thursday, February 3, 2011

semut BRUTAL ~

before balik cuti Chinese new year hari tu, USM ada buat rehearsal kebakaran kat desa (hostel) aku.. Tapi ktorang tak panik pun. sebab roommate aku dah perasaan ada rehearsal tu kat blok dak laki time dia tengah sidai baju pepagi buta tu. so memang confirm diorang akan buat rehearsal kat blok dak pompuan jugak.. ktorang yang memang kepochi ni pun sampai2 kan lah berita ni kt jiran tetangga.. ekekek.. so standby la ape2 yg patut.. ada gak antara ktorang ni yang malas nak turun.. termasuklah aku.. konon2 nak pura2 tidur je.. tapi bila fire alarm tu berbunyi cancel plak plan, sebab mamat2 bomba ke hape ntah dah terjah bilik memasing.. siap ketuk nak kasi pecah la pintu suruh ktorang turun.. ktorang pun turun la dengan muka ketat.. heheh (eksyen je tu..)

tapi aku bukan nak cerita pasal rehearsal tu, tapi pasal sejenis binatang yang menggangu ktorang satu desa pagi tu..memang jadi topik gak la pepagi buta tu.. masa dengar taklimat tu sorang member aku ni tetiba mengelatat kesakitan.. terus dier tunjuk jari dier kat aku.. aku tengok macam ada something. tapi gelapkan time tu.. suluh dengan lampu hanset pun tak bape nampak.. "maybe penyengat" kata member aku yang sorang lagi ni.. member aku yang kesakitan ni try la buang, tapi benda tu melekat kat jari dia. last2 aku jentik je benda tu.. lepas jentik tu jari member aku ni terus berdarah.. agak risau gak la.. benda ape tu.. takut ada efek apa2 je nanti.. ktorang fikir settle dalam bilik je nanti..

dijadikan cerita, abis je taklimat semua berebut nak balik bilik memasing.. semua dak2 memang kena lalu satu tangga ni la untuk ke blok.. masa tengah ramai terpusu2 kat tangga tu, tetiba keadaan panik sekejap.. mula2 aku ingat ada budak yang pengsan kat tangga tu, tapi rupanya masing2 tengah melarikan diri dari terkena gigit ngan satu binatang ni haaa.. diorang kata semut.. semut apa yang gigit sampai macam tu sekali.. memang blur la aku time tu.. ramai yang kena gigit gak time tu.. menjerit2 diorang.. 

sampai je bilik, member aku yang jari dia sakit tadi bagitau yang dia dah tahu ape yang buat jari dia berdarah. dia kata semut kelingkiak.. hahhh..?? semut kelingkiak?? tak pernah dengar pun... dia tunjuk semut tu.. tapi badan je..kepala dah tak ada.. pastu dia tunjuk plak kaki dia yang berdarah.. kena gigit gak. 

"agak brutal semut ni ye.. aku ingat semut kerengga dah brutal.. rupanya ada spesis semut lain yang lagi brutal.. nasib baik aku tak kena.."

lepas kes tu, macam2 nama la aku dengar tentang semut ni.. kelingkiak la, cengkiak la, cerengkiak la.. kekonfiusan pun timbul.. search google rupanya kongkiak... tapi tak tau la kalau tu pun salah.. so  terbaca la skali pengalaman2 orang yang pernah kena gigit ngan semut kongkiak ni jugak.. memang agak tragis la.. 

picture from google

so, lepas ni beware.. semut bukan sebarang semut.. kalau kena meleleh air mata wooo.. huhuhu.. 

5 comments:

aliefcmoi said...

waaa..kamu budak USM ka??saya pun..USM kelantan..kat desa nurani ni pun byk gila semut...sampai lptop aku pun bersemut..hye awk,,jgn lupa singgah blog alief taw..kita jadi kwn blogger..lepas singgah tu follow la..lps follow inform alief..alief akan follow awk balik..for sure..thanx .selamat berkawan budak USM..

imnabila said...

hye.. selamat berkawan gak budak USM..

NikiSa IzAS said...

jom join giveaway Asyik Maiburogu...meriahkan lg giveaway nih..

Anonymous said...

pnah nmpk smut nie kt umah..mmg brdarah klu kna ggit sbb kpala dia keras mcm batu! tp sy rsa krengga lg brutal..sbb sy pnh try letak krengga dkt dgn smut apa?? kongkiak? (terbelik lidah aihh nk sbut nma smut nie!haha!)krengga trus attack..n juz ggit leher smut tu smpai mati..smut kongkiak tu x leh wat pa2..huhu..sori komen pjg lebar juz brkongsi..hehe..:)

n a b i l a w a h a b said...

@Anonymous : hahah.. sy pn x sure real nme utk kongkiak ni.. kwn2 pggil kongkiak, so sy pn sbut gtu..haha..lg pn 1st time tau psl kongkiak.. ekeke.. krengga x pyh ckp la..mmg power kot.. hahah