Tuesday, May 24, 2011

Sama Je Semua IPT, Tak Payah Nak Bezakan Mana Hebat

Assalamualaikum ~

Kenapa manusia suka sangat membeza-beza antara satu sama yang lain. Suka sangat meneliti benda yang dirasakan tidak penting pun. Lagi -lagi hal IPT ni. Isu yang memang takda penyudahan. Isu kat mana kita study tak penting, yang penting ilmu yang kita dapat, benda yang kita belajar.

Kalau kau nak mintak kerja nanti pun, takdanya dia tekannkan kat mana kau study. Hebat ke tak IPT kau tu.

" Awak study kat mana..?"
" Alaa.. Universiti Hebat tu.."
" Waaa.. Bangga saya student dari universiti hebat datang interview kat company saya ni.."
" heheheh.."
" Result awak ok..? "
" Boleh la.. lagi pun Universiti Hebat kan.. susah sikit nak dapat CGPA tinggi-tinggi ni.. Tapi ok la.." 
" Oh takpa-takpa, company saya ni memang untuk mereka-mereka yang dari universiti hebat je pun.."

watda!@#$%^&


Sumpah korang takkan jumpa situasi interview seperti di atas.

Study mana-mana sama sahaja. Mungkin environment ada sedikit perbezaan. Tapi tak amik pusing pun. Kau study Engineering kat Politeknik ke, UiTM ke, UTP ke UTM ke USM ke, MSU ke PTPL ke UniKL ke, sama je sebenarnya.. Kalau korang bersungguh-sungguh kompem korang keluar jadi engineer jugak nanti. Yang penting usaha dan tawakal la.

Kalau korang kata student Politeknik @ IPTS result SPM dia tak sehebat student-student Universiti lain, korang jangan silap.. Syarat kemasukan Politeknik @ certain IPTS dengan Universiti lain sama je. Ramai juga student Politeknik yang result SPM dia lagi gempak dari student Universiti tu. Ada juga student Universiti ni result SPM dia ni harammm.., tapi masuk Universiti juga. heee .. Macam dulu aku cakap, semua ni rezeki masing-masing.

So..? no more beza-beza okeh.. heheh peaceyawww..

picture from google


p/s: kadang-kadang orang2 yang  belajar takat SPM tu yang lebih berjaya dari orang yang study bagai nak rak nih..

8 comments:

PinKy MoMMa said...

eh ada ke si bengap yg suka membeza kan ni dik?

cer tanya pointer dia brpa..sgt kecoh kot..

budak poli ni kalau pi interbiew diaorg akan pandang pada kemahiran..dapat juga jadi engineer..janji ada smangat nak blaja smbung ke menara gading..

org yg cakap cmtu mmg lar perasan dia sorang je hebak..huhu..

tak suka org yg suka memandang rendah pada org lain..huh..

imnabila said...

@ PinKy MoMMa : ada je kak orang yg mcm nih..

kerek tak tentu pasal..

seryes sy pn geli ngan org yg ske pndang rendah kt org len..

msredcheesecake said...

CIK IMNABILA,
RAMAI KAN YG SUAKA BEZAKAN KITA STUDY MANA.ZAMAN MSRED DULU ORG SLALU PANDANG RENDAH KAT STUDENT IPTS...DIORG RASA MSRED MESTI BUDU TU PASAL MASUK IPTS JE....SOB SOB...

imnabila said...

@ msredcheesecake : tu la mind set org melayu.. IPTS je, x ok.. ntah ape2 diorg

Eza Boom Boom :) said...

betol2...x pyh compare2..kita semua sama je kn? yg penting ilmu di dada....

Cik Ezy said...

huh..
camni pon ade..
xbest la nk beza2kn camtu..
kn same je sume..

imnabila said...

@ Eza Boom Boom :) : yup.. sgt btoll..

imnabila said...

@ Cik Ezy : tula.. :)