Thursday, May 5, 2011

Hostel USM terbaek

Assalamualaikum ~

Before cuti sem haritu, aku sempat snap gambar keadaan/suasana bilik aku kat Desasiswa Bakti Permai USM untuk kenang-kenangan. Lepas ni kemungkinan aku akan bertukar bilik. Mungkinlah. Atau mungkin di tempatkan di bilik yang sama juga. Yang pasti, cadar akan bertukar dan yang paling pasti aku masih akan tinggal di Desasiswa Bakti Permai untuk sidang hadapan. So takda la pening kepala nak memikior tempat tinggal untuk sidang seterusnya.

Macam before ni, aku study kat Politeknik Johor Bahru, hanya sem 1 je yang ditawarkan hostel, sem seterusnya pandai-pandailah kome nak hidup. Di USM ni, insyallah mudah untuk dapat penginapan dari first sampailah final year. So takda la pening memikir nak menyewa segala. Mahal kot rumah sewa kat Penang ni. Lagi satu, nak ulang-alik dari rumah sewa ke kelas, perrghh.. macam leceh la untuk aku yang hanya mengharapkan kenderaan awam je.

Seryes gua cakap lu, USM antara universiti yang menawarkan penginapan yang paling sangat paling paling sangat selesa untuk semua studentnya. Kau cakap je Desasiswa mana, Cahaya Gemilang..? Fajar Harapan..? Indah Kembara..? Aman Damai..? Tekun..? Restu..? Saujana..? Bakti Permai toksah cakap la, memang best.. heeee..

Dari segi safety plak, hostel kat sini memang bukan jenis yang pagar dalam pagar.*erkk.faham..?* so macam bebas la. Orang boleh keluar masuk sesuka hati. Tu yang agak meragukan aku masa mula-mula sampai sini. Tapi alhamdulillah, so far safety terjamin lagi, even open macam tu je. Yang si student plak, pandai-pandailah jaga etika, jangan ambil kesempatan plak dengan kebebasan ni. Kalau kena tangkap, alamatnya memang ko tak grad la kan.

Standard tempat lama, ada je cerita-cerita pasal benda tahyul, kufarat, hantu segala ni. Memang macam-macam version aku dengar. Macam biasalah cerita dari mulut ke mulut. Ada jugak dari tuan badan sendiri. Seram gak oii. Tapi alhamdulillah aku takda pengalaman-pengalaman ternampak ke terganggu ke. Dan aku tak mau ter-ter tu. Macam member lain cakap, kalau niat kita betul, insyallah takda la. Yang penting jangan fikir bukan-bukan.


my bed, simple tapi selesa

my desk *nak amik gambarkan, kenalah kemas sikt, kalau tak memang ko tak nampak meja =..=*

kat seat tu memang kena letak bantal, kalau tak memang cramp la.. haha.

kat bahagian atas kiri tu, aku buat tempat letak stok-stok makanan a.k.a cikedis

 seryes kat desk aku banyak kot kalendar. Ntah apsal.

boleh tahan luas. memang selesa la nak solat ke menyarap kat lantai ke kan.

 niq bed. yang kaler oren tu MR POPO, scandal niq


orang lain ada bende alah nih. aku pun nak jugak. MR FROGGIE & MS KUMA.
last-last terlantar je tepi katil tu. 

View dari tingkap bilik aku. pokok tu aku panggil pokok sakura.
ok ! cantik ke scary.?? haha

ok! tu pendapat peribadi aku je heh. Dah hostel kat USM je yang aku pernah jengok, so kompem la aku cakap tempat tu best. heheh. Siapa nak puji tempat tuntut ilmu kalau bukan studentnya sendirikan.

psstt: aku baru diberitahu yang aku check out bilik tanpa menutup lampu bilik. mengong  !!

22 comments:

magnoliapert said...

Wah! Cantik lah!

http://magnoliapert.blogspot.com/

imnabila said...

@magnoliapert: :) yang penting selesa..

Cik Ezy said...

cantek la bilik..
xmcm saye duk hostel poli dulu..
bilik kecik giler..
haha..

imnabila said...

@Cik Ezy: hehhe.. dlu duk poli gk.. polijb. lbeh kurang je..

Syud Wada said...

ni nak masuk USM nih. :DD

hye senior, teehee!

alia zarfullah said...

Hye. Blog-walking.
cantiknya hostel..
oh! teringat zaman belajar dulu :(
All the best babe.

imnabila said...

@Syud Wada: welcome to usm dear ~ :)


@alia zarfullah:hye.. heee ~ tq

azalia hjsalleh said...

nice room ;)

pokok tuh kalo siang really nice
tp mlm mungkin a bit scary

EB said...

Waalaikumusalam..

Waaa cantiknye bilik..
Jeles²... Huuu terasa rindu nak stdy balik.. Nak duduk hostel.. Nak masak maggie dalam baldi.. Nak men futsal dkt ruang legar.. Nak tngok drama korea ramai² sebelum Final Exam.. Huuuaaarrrggghh rindunye...

Meja stdy korang mmg best glr ah..
Besar n L shape mmg kegemaran I..
Lantai pn bersih n cantik mmg seronok nak solat... Hehehe bnyk kalender sbb bnyk free gift tahun baru..

Pokok tu mmg lawa.. Lau nak photoshoot kat sana pn mmg best glr..

Btw salam pkenalan.. n SOrry pnjg sngt komennye..

imnabila said...

@azalia hjsalleh: pokok tu sgt bjasa. menghalang terik matahari masuk bilik.. heheh..


@ EB : mmg cntek klu nk wat photoshot kt situ.. slm perkenalan gk..:)

Noh Kodiang said...

pergh...bilik best siot...meja siap ngan rak buku...mantap seyh...

imnabila said...

@Noh Kodiang: heheh.. best2..

FurBall said...

bakti permai..cak ah cak ah...kan??mcm tuh kan cheer korang..kalu tak silap aku zaman aku duk cg dan tekun dulu lah..ahaks.

bilik dah lah luas..skrg aku kat kampus kesihatan.bilik..........panas..kecik...grrr

imnabila said...

@FurBall: yeahh.. cak aa' cak aa'

eh ko pnh duk kampus induk..?apsal bertukar plak..?

Anonymous said...

Wajib duduk hostel ke kat usm?

Nana said...

salam Nabila,

nak tanya sikit...kalau tinggal kat hostel usm..

seblum 12malam kena blik hostel ke ? atau?

kalau weekend boleh balik kampong ke tak?

imnabila said...

@Anonymous : tak wajib.. tp mostly student lbeh ske duduk hostel.. sng,mudah dan cepat. hehhe.. sgala kemudahan ada..

imnabila said...

@ Nana : wslm nana..

bleh dikatekan hostel usm sgt bebas..
suke hati nk balik kol bpe.. xnk blik pn xpe.. heheh..

yg pasal weekend tu mmg tersgt la boleh klu nk blik kg.. every weekend pn xp.. :)

HANIS AFIQ said...

assalamualaikum, jika student luar nak sewa kat hostel usm juga boleh ke? sebb d prktikl kat hospital pulau penng...mmg umah sewa area hospital sngt mahl...boleh ke?

Junjun F. said...

Selalunya sebilik berapa orang eh? 1 hb ni daftar usm. Dapat desasiswa CG. Nervous ><

n a b i l a w a h a b said...

@HANIS AFIQ : urmm..tu x sure plak sye.. hehehe.. sory..

n a b i l a w a h a b said...

@ Junjun F. : 1 bilik 2 org.. best kot CG.. welcome to usm dear.. heheh..