Saturday, April 9, 2011

SENTAP !! Jangan mencari terlalu sempurna

Assalamualaikum ~

Bila dah last sem ni macam biasalah, busy tak hengat. Semua final project nak kena submit on time. Tak boleh lambat, kalau lambat / tak sempat, alamatnya kita akan jumpa dan buat balik benda yang sama sem depan.. Tak mau gitu. So nak tak nak memang kena buat la kan. So kalau dah namanya final project a.k.a final asignment, kita kena la buat sungguh-sungguh. Banyak kot mark dia. Makin baik kita buat, lecture pun makin baik hati la nak bagi mark lebih kan. Artwork final project aku takda la cantek pon. Tapi kesungguhan nak buat yang terbaik tu adalah.. Sekurang-kurangnya aku takda la macam buat tak kesah sangat kan.. heeeee ~

Ok! hari tu aku ada terbaca sesuatu yang memang buat aku tersentap la sikit kan. Memang aku baca ulang-ulang untuk lebih paham maksud tersirat note tu. Cuba try mentafsir dari perspektif tersendiri. Cuba kaitkan diri aku sendiri dengan note tu. Adakah aku salah seorang manusia yang terlalu memilih..? salah kah kalau memilih ..? salahkah kalau kita inginkan sesuatu yang terbaik untuk diri kita sendiri...?

Ce try korang usha note tu ok..

*****************************************


Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

 Begitulah juga .........  Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....  

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....  Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

 Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.  Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.  

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....

by Dr Fadilah Kamsah

*****************************************

p/s: renung-renungkan la heh.. tak salah memilih. tapi jangan TERLALU memilih. Kelak menyesal.

7 comments:

wahida idris said...

singgah & gegar kat sini tau:)

miss sixteen said...

betul tu..hargai dan bersyukur dengan ape yang kita ade..jangan tamak..

gegar kat sini yep! dari geng bonus..

Qamarul said...

awak ske memilih ke? hehehe...

imnabila said...

@ wahida idris: sile2.. :)

imnabila said...

@miss sixteen: yup.. sentiasa bsyukur.. wow ! geng bonus.. special nih..

imnabila said...

@Qamarul: tak salah memilihkan.. heee ~ :)

YUL said...

uish, mendalam betul, pening ah, ahahaa,