Sunday, November 11, 2012

Review Bigbang Alive Tour Malaysia 2012 ?

Assalamualaikum ~


Hyepp...

Before, aku ada mention pasal konsert BIGBANG ALIVE TOUR MALAYSIA 2012.. Yup 27 Oktober lepas aku telah dengan jayanya attend concert BIGBANG !.. ekekek.. 1st time woah pergi konsert-konsert gini. Keterujaan agak terserlah on that day. Nak cepat je ni, coz kononnya nak port standing paling dekat la dengan stage. Kalau boleh yang betul-betul mengadap face to face dengan member BIGBANG tu.. kononnyaaa...


Aku tak prepare apa-apa pun untuk ke konsert tu. Takda gift pun for BIGBANG member, no panda bear doll for Seungri, doraemon stuff for Daesung or blablabla.. Just prepare for myself je.. Alive tour t-shirt, cap dan yang paling wajib Bigbang official crown light stick..hahah.. Orang kata kalau takda crown light stick tu macam tak best la kan.. (padahal sendiri yang kata)

 Bigbang official crown light stick


Tengok berapa untung YG Ent only for lightstick.. 
merchandise lain tak kira lagi ni.. t-shirt, cap, etc..perghh.. kaya..kaya..

Aku pergi bertiga. Since aku tak berapa familiar dengan Kuala Lumpur, so ikutkan ajela mereka-mereka yang nampaknya sangat pakar dengan area Kuala Lumpur ni. Plan nak pergi dalam pukul 10am-11am.. Yelaaa, weols punya tiket pun free standing.. So perlu la queue.. Lagi -lagi bila dapat berita yang orang lain dah start queue dari semalamnya, Kerisauan dapat port paling belakang berlegar-legar di kepala. Tapi last-last pukul 12++pm juga bertolaknya.


Weols decide naik LRT je.. Bagi mengelakkan susah cari parking kat stadium nanti. So sampai Stadium Merdeka around 1 pm lebih macam tu la.. Sampai je..Ya Allah ramainya manusia. Panas toksah cakap la. Banyak booth jualan. Samsung and Bigbang Official Merchandise booth punyalah crowd.. Queue panjang giler kot ! 


Sesampai je weols terus cari entrance gate untuk CAT 3 dulu. Weols rockpit A, so perkara itu telah membuatkan weols tawaf 1 Stadium Merdeka tu. Seperti yang dijangka, orang ramai dah queue panjang dah. Keserabutan disitu sebab ruang kecil then entrance gate sebelah menyebelah so confius baris yang mana sebenarnya CAT 3 dan baris mana sepatutnya kami queue. Bila tanya orang ni dia cakap dia CAT 2, then tanya sorang ni plak CAT 5. Ok pening..


Keserabutan yang terlampau membuatkan kami blah dari situ untuk cuci-cuci mata. Asalkan dah tau entrance gate kat mana so ok la kot. Niat utama nak cari minuman. Haus tak hengat habak hang.. Jalan punya jalan ternampak satu queue yang bagi free LEDs .. So excited kalau free-free ni. hehe.. Sangat terkilan sebab tak berkesempatan nak singgah booth Bigbang Official Merchandise. Since ada yang mengirim official bigbang t-shirt and so on. Sorry sesangat guyss.. :(..


Dalam pukul 2 lebih weols dah start masuk queue. Berkampung sekejap kat situ, berbekalkan air minuman dan cikedis buat alas perut memandangkan pagi tu just breakfast cengkodok yang member goreng.. ekeke.. Memandangkan weols perlu berdiri lama nanti, so perlulah makan even sikit pun kan. Nak ke toilet dan sebagainya buat time ni, sebab kalau dah masuk stadium nanti jangan ngada-ngada nak terkencing ke hape kan..


Tunggu punya tunggu, redah hujan segala, nasib baik crew bagi raincoat free so takda la basah kuwup segala. Tapi hujan tak lebat pun, renyai-renyai around 4pm - 5pm. And masa queue kat luar tu BIGBANG tengah rehearsal kat dalam stadium. Dengar dari luar je dah bikin crowd excited sorak bagai, belum start konsert lagi ni. weols masuk stadium dalam pukul 6.30 pm


Raincoat free..

Dapat je masuk stadium, weols berkejar-kejaran untuk rebut port standing. What surprised me the most is, weols punya standing area betul - betul dekat dengan stage. Mula-mula ingatkan tersalah masuk area CAT 2 ke kan.. hehe..


Spot the differences 

Before konsert start, crowd disajikan dengan video-video klip dari BIGBANG. And around 7.30pm, hujan la plop.. tak la heavy sangat tapi bukan renyai punya la.. Mood agak down sebab rimas.Then pukul 8pm tepat hujan terus berhenti and BIGBANG start perform.. 


Overall sangat happening, Seungri,TOP and Daesung selalu singgah kat area weols, so sangat boleh nampak mereka dengan jelas. And aku adalah salah seorang dari fan yang berebut untuk dapatkan jaket yang Daesung baling. hahaha.. Daesung betul-betul baling jaket tu kat area aku. Penat nak bergaduh demi satu jaket so aku mengalah. Since ada someone next to me yang kena tolak sampai  terjatuh dan aku pun hampir terjatuh tapi aku rasa macam orang belakang tolong hold aku dari terjatuh. Kalau betul ada thanks a lot kat orang tu. you save me.. heee ~ Keadaan time tu memang huru hara. phewww ~  Seingat aku ada dua tiga  orang fan yang macam tak nak mengalah rebut jaket tu, menangis -nangis ko tawu.. menjerit-jerit "It's mine, it's mine.." katenye.. And yang berusaha berebut tu salah seorangnya ialah lelaki tawu... LELAKI ! Lepas dari nak terjatuh tu aku terus ignore je diorang.. tak tau la siapa yang last dapat jaket tu..


Nak puji Malaysian VIPs (Bigbang fanclub name), i think they have a good manners. Kecuali adegan diatas yang pada aku perkara standard la kan. Siapa tak nak.. heheh. Takda adegan tolak menolak yang serius even Bigbang sendiri takda mention "please do not pushing" macam kat negara lain. Apalagi kasar mengasari. They even help to one another walaupun tak kenal ni. And sangat 1 Malaysia. Let's give a round of applause to MVIPs.. *clapclapclap*


Best experience ever so far, tak terasa penat or nak pitam pun time konsert. But after konsert tuhan je tau penat nya aku.. Nak berjalan keluar stadium pun rasa macam payah giler. Sakit-sakit woo kaki..But yeahhh... heheh.. Konsert hampir 3 jam,tapi rasa sekejap je. Tetiba dah 'encore'. Heee ~


So layankan je la picture BIGBANG yang sempat di snap ni.. heee.. All pictures taken by me.. sorry sebab shaking.. Almaklumlah.. tangan tak brape nak bedung.. erkk..:)



 kuwus !!

 cute seungri


 Daesung tanpa 'wings' nya


 omg TOP look at me.. ekekkek

 Senyuman membunuh daesung.. ekekek




Bye !

thank you sudi baca.. Have a nice day ! :)

No comments: