Wednesday, May 19, 2010

Kalau ada rezeki adalah....

Pukul 6 lebih tadi aku selamat sampai rumah. 3 hari aku kat Shah Alam Selangor...
Tujuan kesana sbb aku dapat temuduga untuk UPSI.. akhirnyer setelah 2 kali memohon..
Sebelumnya aku dah pergi temuduga USM.. Yang aku tak sangka, jalan-jalan di Shah Alam lebih memeningkan dari jalan-jalan di Penang.. Padahal nilah kali pertama aku & family pg Penang.. Sedangkn ke Shah Alam dh berkali-kali juga la... huhuhuhu.. Tapi takpe.. sume dh selamat.. Sekarang ni tawakal jer... Ada rezeki ada la...

Aku pergi Penang pd hari selasa 11/5/2010 - khamis 13/5/2010.. interview nya pada hari rabu di USM Penang... Yang pergi cume ayah, mama, aku & aiman...Kat sana aku tak pergi mana-mana pon.. Memang prepare untuk interview ni je..Interview dari start pukul 8.30 pg.. and aku abis interview pukul 4.30 petang.. YaAllah punyalah penat.. Penat menunggu..yeye je aku tunggu interview pagi tu.. pastu lecturer kt situ nk break dari kol 1pm-2pm.. punyalah hangin.. Alih-alih pukul 3 lebih juga turn aku interview...

Start pukul 8.30 -pendaftaran.. Lepas tu pukul 9.30 ada drawing sikit.. Dia bagi masa 20 minit jer untuk drawing tu... Apa yang aku kena drawing.. ?? Dia just letak kotak banyak-banyak, dan dia longgokan kt satu tempat.. and kita sume kne lukis untuk angle masing-masing.. just guna pensil dan pemadam.. walaupun dengar mcm senang.. tapi tak la sesenang dibayangkan.. lagi-lagi untuk orang yang mcm aku ni... bukannya pandai bab-bab drawing ni... main blasah jer...

Time interview plak.. mmg mencabar..memcabar bab menunggu tu... Abis cair makeup aku.. hehehhe... Dia interview 4-4 orang.. kurang la sikit berdebar.. Penilai ada 3 orang.. and yg pasti penilai dier lecturer USM tu sendiri.. Soalan dia, biasala.. ada kne mngena dengan art.. Walaupun soalan-soalan dier mmg aku dah agak.. tapi yang pelik nya aku tak prepare pon jawapan untuk soalan-soalan tu... Tapi aku boleh dikira selamat la.. sebabnya interview kn 4-4.. so copy & paste la jawapan budak2 tu... tapi ada la pusing-pusing ayat ckit.. tak kan la nk copy 100% sama..
hehehheheheh... Time interview tak lama mane pon... Maybe dalam 15 - 20 minit gitu... Tapi mengigil juga la aku kat dalam tu... huhuhuhu

Untuk UPSI ni pulak, aku bertolak dari rumah pukul 11am hari Isnin 17/5/2010. Interview dier kena kat UITM Seksyen 17, Shah Alam Selangor pada selasa 18/5/2010... Yang aku boleh katakan interview kali ni lbih relax sikit.. Maybe sebab dh ada exprience interview kt USM agaknya... Yang pening nya keadaan kt Shah Alam tu.. masuk 3 jam jugak la kitorang mencari hotel...smpi memang stress sangat.. semua hotel full.. memang pelik.. tapi takpe.. last-last kitorang duduk kt hotel Holiday Inn Glemarie.. Sangat-sangat best.. Walaupon jauh sikit dari UITM.. tapi time interview sampai tepat pada masanya... Alhamdullilah...

Macam USM juga.. sbelum interview kne buat drawing dlu... tapi kali ni lebih mencabar sikit.. Dia letak semua kraftangan Malaysia kt meja.. labu sayung, tembikar, kain batik, ukiran kayu, & more.. Dia bagi masa 1 jam.. Medium dia pon sama, just pakai pensil and pen.. drawing ni start pukul 9 am... lepas tu aku balik hotel dlu and pukul 2pm datang balik untuk interview plak.. Kat UITM ni lebih sistematik ckit.. semuanya teratur.. siap ada angka giliran lagi.. Panel penilai dier pon sama mcm USM, 3 orang.. n semuanya nampak friendly.. so tak berdebar sgt walaupun sorang-sorang.. Soalan dier more to pasal diri kita.. personaliti.. and ada soalan pasal perkembangan pedidikan.. nseb baik mama ada sruh baca pasal sambutan hari guru baru-baru ni.. so ada point nak cakap.. and ada soalan yang memerlukan aku speaking.. tapi soalan dia simple jer.."apa yang anda buat pada waktu lapang".. huhu.. dan antara soalan lain "apa sifat guru yang ada pada diri anda".. n more..

Semua dah selesai... Lepas ni aku hanya wait & see je result nya... Tawakal je pada Allah.. Kalau ada rezeki adalah...InsyaAllah... Semoga Allah berikan yang terbaik untuk aku.. dan sememang nya Allah sentiasa berikan yang terbaik untuk hamba-hambaNya.. Aminnn~~~

2 comments:

A.A said...

mudah-mudahan......seronok bce ni, nabila ade pelunag smbung blaja....semoga bejaya..

imnabila said...

thanks azra... doakan la yang terbaek ye.. muaahhh..